CHEF’S SPECIAL: Ronald Stempyn en Jos van Dijk

Ze zwaaien de scepter in de restaurantkeuken. Met elk gerecht zetten zij hun handtekening. In de rubriek Chef’s Special ontdekken we o.a. de pleasures en passies van Arnhemse chefs. Vandaag gaan we langs bij de Tostibar en spraken met Ronald Stempyn en Jos van Dijk. “Een tosti is zoveel meer dan twee boterhammen met een plak kaas en een plak ham”.

Het waait enorm door de binnenstad van Arnhem en de winkelstraten zijn verlaten. Gelukkig worden we binnen bij de Tostibar warm en vriendelijk verwelkomd. Ondanks het ruige uiterlijk van chefs Ronald en Jos (lees: tatoeages en baard) staan ze lachend op ons te wachten. De sfeer is feestelijk, want het is bijna een jaar geleden dat de Tostibar haar deuren in Arnhem openden. Wij zijn heel benieuwd naar het verhaal achter de chef, én natuurlijk naar de geroosterde boterhammen!

Even voorstellen

Ronald woont met zijn vriendin en zijn zoon in Didam en is vegetariër. Hij heeft geen achtergrond als kok, maar koken is niet nieuw voor hem. “Toen ik klein was, hielp ik mijn moeder al in de keuken. Naarmate ik ouder werd, ging ik steeds meer voor mezelf koken. Omdat ik vegetariër ben moet ik creatief zijn met het combineren van smaken. Ik probeer ook graag iets nieuws uit,” vertelt hij. Toch is hij begonnen met werken in de detailhandel, als manager van kledingzaken. “Op een gegeven moment kon ik aan de slag als kok bij Arneym. Koken is altijd al een van mijn passies geweest en daarbij zijn Gijs (de eigenaar van Arneym) en ik al lange tijd bevriend.”

Ronald Tostibar

Het concept

In de keuken staan beviel Ronald zo goed, dat hij er niet meer weg is gegaan. Toen goede vriend Gijs met het idee voor de Tostibar kwam, heeft hij Ronald gevraagd om de keuken te runnen. Deze uitdaging heeft hij natuurlijk met beide handen aangepakt. “Bij Arneym merkten we iedere keer weer dat veel mensen tijdens de lunch tosti’s bestellen. Dit rolde uit tot het concept van de Tostibar. Bij Arneym stonden twee basic tosti’s op de kaart, maar voor de Tostibar konden we helemaal losgaan.” Collega chef Jos vult aan: “Een tosti is eigenlijk al een maaltijd op zich; twee bronnen van vezels, met een gerecht ertussen. Dus dat zou bijvoorbeeld ook een flammkuchen kunnen zijn. Wij kijken naar echt mooie en spannende smaakcombinaties van goede kwalitatieve producten. De kaas komt bijvoorbeeld van de kaaswinkel om de hoek, Van Dee, en het brood van ’t Bakkertje.”

Tosti Ijzer Tostibar

Waar komt je inspiratie vandaan?

“Vooral van plekken waar ik ben geweest. Ik heb redelijk wat gereisd en daar neem ik heel veel van mee terug naar Nederland. Vooral qua smaaksensaties. Ik ben bijvoorbeeld in Sri Lanka geweest, daar kom je hele typische smaken tegen. Dan ga ik daar later thuis mee experimenteren. Ik gebruik eigenlijk nooit een recept. Meestal heb ik een smaak ik m’n hoofd, een bepaalde combinatie en daar ga ik dan mee aan de slag.”

Wat is het vreemdste gerecht wat je ooit hebt gegeten?

“Ik ben laatst in Spanje geweest waar ik een zee-egel heb gegeten, dat was wel echt heel vies. Daar zat een vies drapje in, dat was wel apart. Geen aanrader!”

Wat is je favoriete tosti?

“De tosti die bij ons het meeste wordt besteld, is toch de traditionele tosti ham-kaas. Omdat ik geen vlees eet, vallen er al een aantal tosti’s af. Mijn favoriet is de ‘Green Monster’ met bruin brood, geitenkaas, mozzarella, avocado, spinazie, pesto en basilicum-mayonaise. Willen jullie ook een tosti proeven?” Dit laten we ons geen twee keer vragen. Het is lunchtijd en we hebben inmiddels wel trek gekregen. De chefs overleggen welke tosti’s ze voor ons klaar zullen maken.

Lunchtijd!

Inmiddels is de zaak volgestroomd en hangt er een rits bestellingen. Je ziet meteen dat Ronald en Jos goed op elkaar ingespeeld zijn . Ze verdelen de tosti’s op soort, geven elkaar tussendoor producten aan en voor je het weet zitten alle tosti’s in de ijzers. Wij kiezen een mooi plekje uit om te zitten, waarna Ronald onze tosti’s komt brengen, wat een hoop eten! We beginnen met de wentelteefjes. Die vallen goed in de smaak. “Het is een klassiek beslag met daarbij zelfgemaakt karamelsaus, heerlijk!” vertelt Ronald.

Tosti Tostibar

Passend biertje

We komen niks te kort! Het volgende gerecht op ons bord is de Lady Blue. De tosti is een plaatje om te zien en is royaal belegd. Wij zijn benieuwd naar de blauwe- geitenkaas en vragen ons af de smaak niet te overheersend zou zijn. Gelukkig is dat totaal niet het geval! De vijgencompote zwakt de scherpe smaak af en past er erg goed bij. Jos wil verder gaan met het bereiden van de tosti’s als hij nog iets bedenkt: “Oh en leuk om te weten! We hebben bij iedere tosti een passend speciaal biertje.“ We zijn natuurlijk aan het werk, dus die proeven we maar niet.

Tosti gehaktbal

Als laatste staat de tosti gehaktbal klaar. Tosti gehaktbal? Ja, zeker! Een klassieke gehaktbal met oude kaas en grove mosterd. Hoewel we al aardig vol zitten, zijn we het er unaniem over eens dat dit het lekkerste gerecht is! Dat we het eigenlijk geen tosti meer durven te noemen, nemen we voor lief.. De gehaktbal is smeuïg en vol van smaak. “Dat komt omdat we vet gehakt gebruiken en een mooie jus” zegt Jos. Met een volle buik, stellen we de mannen een laatste vraag.

Tosti 1 Tostibar

Welke muziek zetten jullie op als het restaurant dicht gaat?

“Als wij samen sluiten; dikke metal. We zijn beide grote metal fans.” Ronald is zelf ook vocalist bij de metal band DEEM INDEX, waarmee hij al verschillende EP’s heeft opgenomen.

De muzieksmaak verbaast ons niets, omdat beide heren een ruige uitstraling hebben. Met een flinke baard en armen vol tatoeages, steken ze bijzonder af bij de ‘doodnormale’ tosti. Wij zijn blij dat zij het iets minder normaal maken.

Als je het ons vraagt en als je het nog niet gemerkt hebt, is de Tostibar echt een aanrader!
We zullen hier zeker nog een keertje proeven!

De Tostibar
Koningstraat 69a
6811 DJ Arnhem

Pand Tostibar

Relevante artikelen

De gezichten van.. Buongusto

Interviews

De redactie van Smaakvolgers zet elke maand gezichten uit de Arnhemse horeca in de spotlights. Een blog dat niet volledig draait om lekker eten en drinken, maar juist om de personen erachter! Buongusto viert dit jaar haar 5 jarig jubileum, de hoogste tijd voor een ontmoeting met Tom en Mariska.... Lees meer