SMAKELIJK EN SFEERVOL DINEREN BIJ DE STEENEN TAFEL

De Steenen Tafel is voor mijn gevoel echt een gelegenheidsrestaurant. Blijkbaar was er nog niet eerder een gelegenheid geweest, want het stond nog altijd op mijn lijstje. Nu was eindelijk het moment daar; mede-eigenaar Theo nodigde ons uit voor een uitgebreid vijf-gangen diner. Samen met compagnon Janno leiden ze samen het restaurant in de watertoren.

Rode loper

Aan de buitenkant ziet het er direct heel knus en gezellig uit, en ja: de rode loper is zelfs uitgerold. Misschien komt het door de unieke locatie (aan de Bosweg, onderaan de heuvels) of dat we gewoon heel nieuwsgierig zijn en er veel zin in hebben. We worden vriendelijk ontvangen en de gastheer begeleidt ons naar een tafeltje waar we 'overzicht' hebben. Bijna alle tafels zijn bezet en er heerst een fijne sfeer. De kersenbloesem in het midden van de ruimte doet me denken aan een Japanse 'all you can eat', maar geeft het geheel wel een warme sfeer.

Voorzijde Blog

Huisgemaakte salami

We kunnen goed om ons heen kijken en zien verschillende soorten gezelschappen: stelletjes, vrienden en gezinnen. Wat me opvalt is dat er geen kinderen in het restaurant aanwezig zijn. Op tafel zien we ook nog andere details: kunst op borden die matchen met de kunst aan de muur en verschillende verse bloemstukken op tafel. Ik word altijd wel blij van de kleine dingen die bijdragen aan het succes van de avond.

Inrichting Blog

De avond wordt gestart met een aperitief (Sec) met bijpassende hapjes: huisgemaakte salami van wilde gans en wildzwijn, een krokant koekje gemaakt van kippenhuid met Sichuan-peper en een gevuld chipje van topinamboer met een tapenade van ansjovis en zwarte olijf. De hapjes waren allemaal bijzonder, maar qua smaak springt de salami er uit.

Fruitige zomerwijn

Als voorgerecht eten we kreeft met citrus, crème van Oost-Indische kers en gerookte soja. Dit laatste wordt aan tafel over het bord gesprenkeld. We drinken er een glas Lenotti Coll dei Tigli uit 2017 bij. Deze witte wijn smaakt licht en fruitig. Het gerecht zorgt voor een enorme smaakexplosie van zoet, zuur en een beetje vissig. De gerookte saus geeft het gerecht een heel bijzondere bite.

Soja Blog

De tussengerechten

We gaan door met een tussengerecht: ravioli met Bianchetti-truffel (uit Italië). Alles klopt: de smaak, de geur, het eigeel dat uit de ravioli vloeit… De truffel geeft een intense smaak en geur af aan het gerecht en matcht goed met de witte wijn. We zijn heel even in trance.

Truffel Blog

Als tweede tussengerecht wordt ons rogvleugel met romige prei, rode-wijnjus en in de watertoren gedroogde ham van het wolvarken (een serieuze concurrent van het Iberico-varken) geserveerd. Het vet van het varken smelt door de warmte van het gerecht. We drinken hier een smakelijke, volle Chardonnay bij.

Wild zwijn

Het hoofdgerecht bestaat uit twee verschillende bereidingen van het Veluws wildzwijn, een stamppotje van savooiekool, knolselderijpuree en jus met aceto Barollo. We krijgen een glas rode wijn (Rosso Piceno uit 2017) ingeschonken. De puree is heel zacht en smaakt goed met de savooiekool en de jus. Qua smaak is het vlees niet echt aan mij besteed, ik denk zelf dat dit komt door de aparte smaak van wild. Mijn partner is er juist heel erg over te spreken.

Wild Zwijn Blog

Pindaroomijs

We genieten allebei enorm van het nagerecht. Op ons bord ligt roomijs van geroosterde pinda met gekarameliseerde peer, crunch van amandelen, gelei van Baobab (gezonde vrucht uit Afrika), kokoscrème en vanillekrokantjes. Het ijs is echt goddelijk, zacht en romig met een heerlijke pindasmaak.

Nagerecht Blog

Na het toetje mogen we ook kiezen voor een op maat samengesteld kaasplankje, maar omdat we al erg vol zitten, gaan we voor koffie met huisgemaakte friandises. De cappuccino had voor mij wel wat meer aandacht mogen hebben; geen hartje of appeltje te bekennen.

Friandises Blog

Dat daargelaten hadden we echt een hele smakelijke avond. Je merkt dat de gerechten met veel zorg en passie zijn samengesteld. De bediening is heel attent en heeft veel kennis over de gerechten en de wijnen die worden geschonken, kortom: De Steenen Tafel krijgt een hartje van mij.

Relevante artikelen

Ongedwongen en avondvullend proeven bij ‘t Zusje

Nieuwe ontdekkingen

Arnhem is sinds deze maand weer een restaurant rijker. Jaren stond het imposante herenpand leeg, maar sinds begin november heeft het een nieuwe bestemming. We hebben het over het nieuwe restaurant ’t Zusje aan Willemsplein nummer 3. Qua locatie zou je het misschien nog niet zijn opgevallen, maar de achterkant van het pand bevindt zich tussen Happy Italy en Posse, als je van het Centraal Station afkomt.... Lees meer