Alle smaken van 1001 nacht

Goed eten met goed gezelschap in een goede omgeving… In de Turkse volksmond luidt het afscheid na zo’n avond 'Doy doy!'. Die wens betekent zoiets als 'lekker vol', 'fijn verzadigd'. En als één ding zeker is: je gaat bepaald niet met trek naar huis!

We zijn super vroeg, zelfs in Zevenaar is het nog geen etenstijd. De drie tafeltjes op het terras zijn vrij en qua weer durven we het aan. Serveerster Esther heet ons hartelijk welkom en voorziet ons direct van drankjes en een schaaltje smakelijke olijven.

De menukaart is meer dan verrassend: tussen de Libanese, Turkse en Marokkaanse gerechten treffen we bijvoorbeeld ook 'Pasta di Mama’'aan. Later horen we dat de koks (vanavond is dat Appie) het liefst bereiden waar ze zelf zin in hebben. Volgende week kan dat dus zomaar paella zijn.

Chef’s Verrassingsmenu

Toch houden wij het liever bij de smaken van 1001 nacht. Italiaans of Spaans eten kunnen we tenslotte ook ergens anders. We kiezen voor het Chef's Verrassingsmenu van drie gangen: drie koude mezze, hoofdgerecht en een grand dessert. En daar zullen we een hele kluif aan krijgen…! (De echte die-hards kunnen trouwens upgraden naar vier gangen.)

Doy Doy Mezze

De mezze worden geserveerd op een handige houten draaiplank, zodat we overal goed bij kunnen: Smokey Cigars (feta, filodeeg, munt, peterselie), Muhammera (geroosterde rode-peperdip), hummus, Sultaniye (feta, tomaat, paprika, walnoten) en Mutabel (tahini met gerookte aubergine; soort Baba Ganoush) met flatbread. Het brood had iets verser gekund, maar we doen ons tegoed aan de smeersels. En verbazen ons erover hoe doodstil het op zaterdagnamiddag is in hartje Zevenaar.

Waterpijp

Intussen lezen we op de menukaart dat we na het eten welkom zijn in de shisha-lounge: 'Na het eten genieten van een waterpijp met een lekker smaakje' à 7,50 euro per persoon. Het is dat we allebei niet roken…

Esther maakt af en toe een vriendelijk praatje, maar dringt zich niet op. Ze wordt afgelost door haar vrolijke jonge collega Yix, sowieso duizend punten voor haar originele voornaam!

Doy Doy Hoofdgerecht

Ook het hoofdgerecht komt op die handige houten plank met Doy Doy-logo: wijting, lahmacun, kebab en köfte, gegrilde kippendijtjes, gegrilde groenten, salade met granaatappelpitjes, frites en twee sausjes. De frites zijn bestrooid met Parmezaanse kaas, een exotisch experimentje van Appie, dat niet zozeer smaak, maar wel een aangenaam mondgevoel toevoegt.

Doy Doy-saus

Het betere smulwerk kan beginnen! Intussen gissen we naar de geheime ingrediënten van de Doy Doy-saus… iets met pinda’s, mayonaise, knoflook? We komen er de hele avond niet meer achter. Op ons verzoek brengt Yix een kan ijskoud kraanwater; alweer tien punten. Het moet gezegd: de bediening is persoonlijker dan in menig Arnhems etablissement.

Doy Doy Saus

Het grand dessert is een kleurige potpourri van smaken: pistache-ijs met mangosaus, verse mango en watermeloen, maanzaadcake en een kruimelkoekje met hazelnoot.

Doy Doy Nagerecht

Olijfboompjes

Zwagers en Bourgondiërs Volkan Pilavci en Sertan Bayazit zijn dit mediterrane horeca-avontuur gestart in februari van dit jaar, op de plek waar eerst een Italiaan zat en vlak naast het afgebrande Chinese restaurant. Met olijfboompjes, Turkse lampen, kaarsen en kleden hebben ze een fijne sfeer gecreëerd, vooral binnen. Daar zijn trouwens ook gratis WiFi, een speelhoekje voor de kleintjes, een aparte rookruimte en diverse AV-middelen voor presentaties.

Doy Doy Interieur

De shisha-lounge lonkt… maar we nemen afscheid van het vrolijke team en rijden voldaan (doy doy) terug naar de Gelderse hoofdstad.

Adresgegevens

Doy Doy mediterraans restaurant
Didamsestraat 20
6901 HC Zevenaar
doy-doy.nl

Relevante artikelen

Ongedwongen en avondvullend proeven bij ‘t Zusje

Nieuwe ontdekkingen

Arnhem is sinds deze maand weer een restaurant rijker. Jaren stond het imposante herenpand leeg, maar sinds begin november heeft het een nieuwe bestemming. We hebben het over het nieuwe restaurant ’t Zusje aan Willemsplein nummer 3. Qua locatie zou je het misschien nog niet zijn opgevallen, maar de achterkant van het pand bevindt zich tussen Happy Italy en Posse, als je van het Centraal Station afkomt.... Lees meer