De redactie tipt… de best belegde hamburgers

Het is vandaag Nationale Hamburgerdag. Veel restaurants hebben een hamburger op de kaart staan. Maar in welk restaurant krijg je de best belegde hamburger? De fijnste tips vind je in onze nieuwste rubriek: 'De redactie tipt'. We inspireren je graag met onderstaand lijstje.

Leverne bij IVEAU burgers en wijnbar

The Basterd

Leverne

Als ik aan Arnhemse burgers denk, denk ik aan Iveau. Niet voor niets vallen ze ieder jaar in de prijzen. De beste burger van Nederland was dit jaar dan ook gemaakt door de chef van Iveau burgers & wijnbar. ‘The Basterd’ a €34,75 toentertijd. Absurd vonden we dat allemaal, ‘dat betaal je toch niet voor een hamburger?’ Bij Iveau begrijpen ze ook wel dat dat voor de gemiddelde klant iets te prijzig is, daarom kunnen wij nu genieten van de aangepaste versie van The Basterd a €18,75. Dat is nog steeds aan de prijs (vindt men, voor een burger) maar próef hem maar eens.
De winnaar, de Ereburger, van 2016 vind ik lekker, maar de echte topper is toch The Basterd.

Wat is dat dan, die Basterd?
Ik ben helemaal weg van de burger met het drie weken gerijpte nek/staartstuk van het Simmentalerrund. Daarbij huisgepekeld ibericospek, zoetzure augurken-jalapenorelish, comté, whiskey-karamelui, twaalf uur ovengedroogde coeur de boeuf-tomaat met ketchup en mayonaise op een briochebol.

Daar is moeite voor gedaan en dat proef je direct. Perfecte smaken, mooie ingrediënten. Ook de bijpassende wijn (MO - Spanje - oa. monastrell, garnacha) is prachtig afgestemd. Bestel hem, dan begrijp je waarom 18,75 een passende prijs is voor zo’n klasseburger (inclusief friet of salade). Overigens kan de vegetariër hier ook terecht voor een lekkere vegetarische burger.

Iveau Burgers & wijn, Kleine Oord 78, Arnhem

 

Liza bij Popocatepetl

Don Ramon Burger

 Liza

Op de kaart van Popocatepetl staan niet alleen Mexicaanse gerechten ook vind je er een heerlijke hamburger. Wat maakt deze burger zo bijzonder? Wij proefden vooral veel details. Naast het sappige rundvlees zorgde de ‘garnering’ voor de lekkere bite en bijzondere smaaksensatie. Wij waren vooral gecharmeerd van de bonenspread en de tomatenchutney. Deze zijn huisgemaakt op basis van verse ingrediënten. De burger wordt geserveerd met dikke frieten en jalapeño mayonaise voor de prijs van €18,50.

Popocatepetl The Mexican Arnhem, Gele Rijders Plein 39, Arnhem

 

Demelza bij De Beugel

Vegan burger

Demelza

Je weet dat je een goede vegan burger eet, als je vleesliefhebbende gezelschap áltijd een stuk van jouw burger wil. Rockcafé De Beugel is de stamkroeg van mijn tafel… Uh, bargenoot en dat is maar goed ook. Anders had ik de lekkere veganistische pompoenburger van De Beugel wellicht nooit ontdekt. Je kunt de burger aankleden zoals je wil: helemaal veganistisch, of met een plakje kaas erbij. Als je helemaal geen dierlijke producten wil, wordt met alles rekening gehouden: van mayo tot lactosevrije frietkruiden. Eerlijk is eerlijk: de pompoenburger is niet home made, maar smaken doet hij wel. De zoete burger wordt aangekleed met verse groenten zoals paprika, sla en pittige ui. Een klodder vegan mayo en goedgebakken, kruidige friet maken het af. Uiteraard heeft De Beugel ook lekkere biertjes op de tap en er draait fijne rockmuziek. Kortom, een lekkere vegan burger in een gezellige, no-nonsense kroeg.

Café De Beugel, Duizelsteeg 20, Arnhem

 

Nicole bij Thialf

“Thialf de Grootte” burger (bio)

Nicole

Op een zonovergoten zaterdag is het extra fijn bij Vrijplaats Thialf. Kindjes spelen beneden in het zand, hun ouders zitten ontspannen aan de witte wijn.

En wij bestellen de dubbeldekker onder de Arnhemse hamburgers: de Thialf de Grootte (€ 18,50, inclusief verse friet). Dubbeldik belegd met een bio-Thialfburger, met daar bovenop malse, smakelijk gekruide pulled pork, krokante Serranoham, eigengemaakte ketchup en het frisse zuurtje van de rode-koolsalade. Misschien wel de beste keuze van de kaart, al is het een flinke unit. (Je kunt ‘m zelfs nog pimpen met ui, jalapeno, kaas en/of paddenstoelen.)

De lekker zure mosterdmayonaise haalt de nogal neutrale friet fijn op. Thialf de Grootte: voor grote eters of romantische delers.

Tip als je een van de hamburgers bestelt bij Thialf: die worden standaard ‘medium’ gebakken. Wil je ze dus ‘rare’ of ‘doorbakken’, dan kun je dat het beste even aangeven bij de bestelling.

Brasserie Thialf, Dullertstraat 33-1, Arnhem.

Relevante artikelen