Afhaal Aanraders: Manakish

In de rubriek 'Afhaal Aanraders' test de redactie de smakelijkste afhaalmaaltijden van Arnhem voor jou. Deze week belichten we de onlangs geopende Manakish. Bij deze Libanese tent haal je authentieke… manakish!

Manakish is een platbrood. Deze wordt belegd met allerlei lekkere ingrediënten zoals vlees, vis, groenten en kruiden. In 'onze' Arnhemse Manakish wordt alles ter plekke vers bereid. De keuze is reuze en ook lastig, dus we nemen van alles wat.

Pand

Terwijl onze bestelling wordt bereid (leuk proces: je ziet het deeg rijzen in de oven, waarna het wordt belegd) drinken we sahlab. Een heerlijke zoete drank bestaande uit opgeschuimde volle melk, anijs en kaneel. We drinken ook nog een kop Libanese koffie. En ik, iemand die nog nooit een kop koffie in haar leven heeft opgedronken (bitter!), lust het ook. Ideaal voor wie van zacht en romig met een vleugje koffie houdt.

Sahlab

Voor een zomerse picknick

Onze bestelling is klaar en niet veel later staat onze eettafel propvol. Opscheppen maar! We zijn allebei direct enthousiast over de traditionele za’atar met olijfolie, tijm en specerijen. We vinden het erg verrassend: het brood is belegd met een kruidenmengsel, iets wat we in Nederland niet kennen. Dat smaakt niet raar of droog, sterker nog, het is heerlijk kruidig en in balans. Wat ons betreft één van onze favorieten.

Overzicht Afhaal

Tafelgenootje is ook erg gecharmeerd van Picasso, een broodachtige (manakish) wrap met tonijn die niet op de kaart staat. 'Hij is fris en romig. Deze wil ik op een zomerse dag in het park eten,' oordeelt ze. Op onze fictieve picknick wil ik graag Labne meenemen: eenzelfde soort broodachtige wrap met een zachte yoghurt, munt, komkommer, olijven en olijfolie. We nemen op onze verzonnen zomerse dag ook mee: de tonijnsalade ('hij heeft een zuurtje en een lekkere bite') en taboule ('deze salade is echt een smaakvolle combi van munt en peterselie'). De romige macaroni salade misstaat overigens ook niet op onze zonnige date.

Zuur maar goed

Verder proeven we ook fataer: een gevuld brood. De één is met spinazie en heeft een zoet-zurige smaak die wij in de Nederlandse keuken niet kennen. Bij zuur trek je misschien een vies gezicht maar dat is niet nodig; hij is lekker! Ook de fataer met jibne (een kaasmengsel om zo tot de ideale kaassmaak te komen) bevalt goed. De jibne hebben we ook als manakish geproefd. Net als sucuk ('lekker zeg, die kruidige worst'), lahme ('subtiel en zacht'), arishe ('beetje friszuur met zoete paprika'), kishik en mhamara ('deze hebben iets pittigs').

Tafel

Zacht prijsje

Die zomerse middag in het park met manakish zien wij wel zitten. Maar ga vooral ook bij de Libanese eetgelegenheid langs voor je avondmaal. Voor een zacht prijsje (van €2,50 tot €6,65) kun je er manakish, salades, en ook schotels en desserts halen. Net als wij moeite met kiezen? Het vrolijke en goedlachse personeel helpt je graag! Je vindt Manakish in hartje centrum in de Koningsstraat.

Relevante artikelen

Ongedwongen en avondvullend proeven bij ‘t Zusje

Nieuwe ontdekkingen

Arnhem is sinds deze maand weer een restaurant rijker. Jaren stond het imposante herenpand leeg, maar sinds begin november heeft het een nieuwe bestemming. We hebben het over het nieuwe restaurant ’t Zusje aan Willemsplein nummer 3. Qua locatie zou je het misschien nog niet zijn opgevallen, maar de achterkant van het pand bevindt zich tussen Happy Italy en Posse, als je van het Centraal Station afkomt.... Lees meer