Zinnelijk zondigen bij sZin

De Velperbuitensingel wordt steeds gezelliger. Toen ik hier negen jaar geleden kwam wonen, zwaaide Café Vrijdag nog de soloscepter. Ik was dan ook aangenaam verrast toen daar in juli 2012 Trattoria en Pizzeria Così bij kwam, in 2013 gevolgd door Bistro Velvet. En nu is er sinds kort sZin, boven Café Vrijdag. De hoogste tijd voor een proefsessie.

sZin staat voor ‘zin’ in eten, maar ook voor het Engelse ‘to sin’ = zondigen, legt gastvrouw Elles ons uit. We zijn vroeg en daarom de allereerste gasten. In de twee uur die volgen zien we het huiskamerrestaurant gestaag vollopen. De sfeer is goed: verse bloemen en waxinelichtjes op alle tafels en ontvangst met een fijne droge witte huiswijn.

Interieur

High wine
De inrichting is sober, maar knus en intiem: ruw hout, chambre-en-suite, twee antieke schouwen, acht grote en kleinere tafels voor in totaal 28 personen. Chef-kok Mandy komt vertellen dat ze ons gaat trakteren op de high wine: een vier-gangendiner met begeleidende wijnen. Intussen genieten wij van het warme en verse Turks brood met zout, olie en iets te koude zelfgemaakte guacamole.

Menu High Wine

Smaakvol en stevig
De knolselderijsoep smaakt goed: eerlijk en stevig, met een lekker zoutje door de panchetta. Dat blijkt trouwens de overeenkomst voor àlle gangen: de gerechten zijn niet bijzonder verfijnd, maar smaakvol en stevig, in prettige hoeveelheden geserveerd.
We vervolgen ons menu met een gemengde salade die er prachtig uitziet, mede dankzij de verrassende rauwe rode biet. Ook de hoofdgerechten laten we ons goed smaken. We ruilen halverwege om allebei te proeven van zowel de parelhoen als de roodbaars. Nooit geweten dat wakame een Japanse zeewiersoort is! De kalfsjus is bij de roodbaars misschien een beetje te zwaar, maar combineert wel weer uitstekend bij de rozemarijnkrieltjes.

Salade

Koffiecaramel
Het dessert, voor mij vaak een persoonlijk hoogtepunt, blijkt een overduidelijke kwestie van smaak: de donkere caramel over het perenabrikozentaartje is op smaak gemaakt met koffiepoeder en dat is ons iets te stevig. We nippen van de muskaatwijn en evalueren de avond. Ongelooflijk wat we voor 25 euro allemaal mogen proeven! Gastvrouw Elles legt uit dat dit een introductieprijs betreft voor de high wine. Voor 15 euro is er trouwens ook een high-beervariant met fingerfood. Ook kun je bij sZin terecht voor de daghap, à 9,50 euro.

Dessert

‘Gereserveerd’
We sluiten af met Nespresso cappuccino en latte macchiato, geserveerd met een bitterkoekje en fantaseren dat de ‘gereserveerd-‘-bordjes binnenkort grote noodzaak worden. Wijn en spijs maken de klim naar boven meer dan waard, maar voor mindervaliden en senioren kan de steile trap wel problematisch zijn. En je moet even door de rommelige entree heen kijken; boven in de gang staan wat klusspullen en een stofzuiger. Dat lijkt me trouwens gemakkelijk te verhelpen: even opruimen en een klein verfje.

Relevante artikelen