Afhaal Aanraders: Zuijders

Meer kookboeken dan mijn kookgrage oma. Italiaanse wijnen en producten. Heerlijke geuren. En een vitrine waar het water je van in de mond loopt. We staan bij traiteur Zuijders in Klarendal waar het iedere donderdag lasagnedag is: 100 gram voor 1,50 in plaats van 1,95!

IMG 1132 Bewerkt 5

Terwijl wij ons verlekkeren en oriënteren op de heerlijke producten in de winkel, loopt een oudere man voor de derde keer met zijn eigen potten en pannen die hij heeft gevuld in de winkel, naar de auto. “Hij heeft al jaren een kookclub”, vertelt Rian. “Steeds als hij gastheer is komt hij zijn eten bij ons halen, in z’n eigen pannen. Zijn vrouw verwarmt de oven voor en bakt de gerechten af. Zouden de gasten denken, dat ze zelf de hele dag in de keuken hebben staan kokkerellen? ” Ze moet er om lachen. “Zo lang ik mensen blij maak, vind ik het prima.”

IMG 1125 Bewerkt 1

Huisgemaakte lasagnes

“Wat willen jullie proeven?” Vandaag is het lasagne-dag, dat betekent 100 gram lasagne voor 1,50 in plaats 1,95. Drie soorten lasagne krijgen we mee om te proeven, de bolognese waar mensen van verre voor terug komen, de vegetarische variant met pompoen en paddenstoelen en een aubergine parmigiana. “Maar ik wil ook dat jullie dit proeven!” zegt Rian terwijl ze twee gehaktballen, een heerlijke wortelsalade en salade caprese in een bakje doet. “En de tiramisu.” Voegt ze er aan toe. Een flinke maaltijd, wij kunnen niet wachten.

IMG 1131 Bewerkt 3

En hoe smaakt het?

Thuis moeten de lasagnes nog even in de oven. Wij beginnen vast aan de frisse wortelsalade en de caprese met verrukkelijke buffelmozarella. Je proeft meteen dat de buffelmozarella van goede kwaliteit is en wegsmelt op je tong. De gehaktballen zijn gemaakt met aubergine. Ik eet zelf geen vlees maar mijn mede-genieters overtuigen me van de smaak. De gehaktbal is goed gekruid en erg lekker van smaak.

De lasagnes zelf smaken ons ook goed. De meeste stemmen gaan naar de traditionele Bolognese. Deze is erg romig en vol van smaak. De aubergine parmigiana hebben we zelf te lang in de oven gehad, waardoor deze is verpieterd. Ik ben groot fan van de pompoen/paddenstoel lasagne. Ik moet me inhouden niet te veel te eten, want er staat nog een bakje tiramisu op me te wachten.

Normaal gesproken ben ik geen grote tiramisufan, maar de romige laag is zo lekker zoet dat de overheersende alcoholsmaak prima te handelen is. In één woord delizioso!

IMG 1133 Bewerkt 4

Voor iedereen

Italië staat natuurlijk bekend om het lekkere eten, en bij Zuijders heb je de Mediteraanse keuken gewoon in Arnhem. Rian en Marcel importeren producten uit Italië en gaan naar grote beurzen door heel Europa om inspiratie op te doen en de lekkerste producten te verzamelen. Ze maken veel gebruik van streekproducten. Zo wordt de lasagne bolognese gemaakt met biologisch rundergehakt van Boerderij de Hooilanden uit Bennekom. Daarbij is alles nog eens vers en met veel liefde zelfgemaakt door Rian. Donderdag lasagne-dag is zeker een aanrader! Iedere vrijdag is het restaurant open, maar ook voor catering of je kookclub kun je er terecht. 

IMG 1126 Bewerkt 2

Relevante artikelen